Menu

Zou je dat nou wel doen?

16 maart, 2018

Zou je dat nou wel doen?

Als ik een euro had gekregen voor elke keer dat ik die reactie kreeg, was ik misschien wel miljonair geweest. Maar als ik een euro in had moeten leveren voor elke keer dat ik niet heb geluisterd naar de “zou-je-dat-nou-wel-doen” was ik misschien (nog) geen miljonair, maar ben ik wel een veel rijker mens!

ONZEKERHEID
Het lijkt misschien niet altijd zo, maar ik ben mijn leven lang een onzeker meisje geweest. Ergens wil ik nog steeds het liefst wil ik dat iedereen me aardig vind en het leuk vind wat ik doe.

Herkenbaar?
Vanuit deze behoefte zoeken we naar bevestiging. Bij een nieuw plan of als je ergens enthousiast over bent deel je dit met de mensen om je heen.

Mmm maar wat blijkt dan, wat jij wilt of nodig hebt is niet altijd wat de mensen om me heen je geven.

Herken jij ook de teleurstellende reacties bij:
Nieuwe plannen
Kledingkeuze
Prijsverhogingen
Samenwerkingen
Investeringen
Opleidingen
Vakantieplannen
Baankeuzes
Enz. enz.

De hoge wenkbrauwen, de pijnlijke stiltes, de diepe zuchten, de rollende ogen, de “zou-je-dat-nou-wel-doen’s?”.

AUWCH, doet zeer he?

Ja, I KNOW!

Wat mij hierbij heel erg helpt is me af te vragen:
* Wat hoop ik dat die ander mij gaat zeggen?
* Welke bevestiging zoek ik nog?
* Waar komt mijn onzekerheid vandaan?
* Wat verwacht ik van die ander?

#1 PIJN
Ik heb gemerkt dat het vaak geen onwil is.
Vaak kennen mensen je situatie onvoldoende en willen ze je beschermen tegen pijn. Als je bijvoorbeeld wel erg zichtbaar wordt met je roze jas en glitternagels op facebook is er een kans dat mensen kritiek hebben (en trust me, dat is echt niet altijd makkelijk). Maar als je niet zichtbaar bent, kunnen de mensen die je nodig hebben je niet vinden. DILEMMA!

#2 AFGUNST
Sommige mensen willen wel dat je het goed doet, zo lang het maar niet beter met je gaat dan met hen. Dus zullen ze je kansen om te groeien afraden.

#3 KOPIE
Sommige mensen lijken (bewusst of onbewust) te leven volgens het principe: “Beter goed gejat dan slecht verzonnen”
Ik weet dat die ook een angst is van veel creatieve/gevoelige mensen.

Je wilt wel dat anderen leuk vinden wat je doet, draagt of maakt maar je wilt niet dat iemand maarzo met jouw creativiteit gaat lopen.
Als je jezelf laat zien en jouw plannen of style laat zien liggen er kopie-cats op de loer.
Maar vraag je eens af: als jezelf daarom maar niet meer laat zien, wie trekts er dan werkelijk aan het kortste eind?

#4 SPIEGEL
Als jij je niet langer laat belemmeren door de goedkeuring van anderen maar jezelf recht aan durft te kijken in de spiegel bij de beslissingen die je neemt weet ik zeker dat je leven zoveel mooier zal zijn.

Hoe jij je leven inricht kan ook een spiegel zijn naar jouw omgeving. Als jij doet waar je blij van wordt, wat houdt hen dan nog tegen? Je kunt je geluk (of ontbreken ervan) in de handen van iemand anders leggen, of je neemt zelf het stuur en kiest je eigen bestemming.

Voor wie wil jij een voorbeeld zijn?
Het helpt mij om me te beseffen dat ik dit niet voor mezelf doe, JUIST NIET. Ik wil een levend voorbeeld zijn voor andere meisjes, meiden en vrouwen en laten zien dat je én onzeker kunt zijn én een fantastisch leven voor jezelf kunt creeeren.

DURF
Welke keuze maak jij vandaag tegen het “goedbedoelde” advies van anderen in?
Maar omdat JIJ
DENKT,
MERKT,
VOELT,
WEET, dat dit voor jou de juiste is.

Ik ben benieuwd.

Liefs Elske